Halaman

Blog Yang Comey, Hensem dan Cantik..:)

Followers

Rabu, 11 Julai 2012

Telaga Tujuh Puteri Bunian Geopark

Halu Semua...

Location: Telaga Tujuh
Tarikh: 3 Julai 2012
Tugasan: Mengenalpasti nama spesis di sepanjang trek pejalan kaki
  


 Ok.. tugasan pertama kitorg seperti yang tercatat di atas... 1st time pergi Telaga Tujuh..
"Keterujaan elektron terasa"
Kalo mengikut kisah lagenda Telaga 7 ni, dulu ada 7 puteri bunian yang sering turun mandi
di cni... 
Setiap telaga ada nama2 masing2...
Ada antara telaga tu airnya kelihatan teramat la hitam..
Tp hitam xbermaksud tercemar atau kotor, tp kedalaman telaga tu teramat la dalam...
Tu yang air jadi color hitam...
Kalo aku konfem lemas,sbb xreti berenang..tettttttttttttttttt




 Ni baru jarak antara step pertama sampai wakaf yang baru setengah perjalanan.. 
Kalo ikutkan, ada seribu lebih anak tangga...
Kat cni trek juz naik anak tangga je..
Tp, lama x bersenam semput la jugak..hehe..(malunye shaye...)



"Maksud" tertentu Forest....
Kalo rasa2 nak udara yang segar, g la jalan2 kat hutan...
Tp jgn sampai sesat ye..hehe..



 Contoh naming species yang terdapat di sepanjang laluan trek..
Kitrg baru dapat senaraikan 26 jenis species yang ada sepanjang perjalanan kitorg...
Tp sebenarnya banyak lagi, juz masa terhad hari tu sbb driver ada tugasan..



 Ni antara laluan trek..panjat la anak tangga ni..Leh jadi montok ni...hehe..
Ramai gak er mat2 saleh ngn minah2 arab yang panjat benda ni..



 Penamat kitrg kat cni je..kat wakaf ni.. Sbb x cukup masa, so, xleh nak panjat lagi...
Ok..kita ke air terjun Telaga Tujuh plak...yahoo....



 Tinggi kot..
Tapi x setinggi air terjun Temurun(200 meter tinggi), air terjun tertinggi kat Langkawi..
Boleh xterjun dari atas macam papan gelongsor??
Boleh je kalo nak wat mcm tu...
Tp, mengucap dulu la ye...ngeh3..



 Muka keterujaan nak terjun....



 2 renjer yang iring kitorang...Mimi & Umi..



**Balik office terus meneruskan tugasan yang lain..

4 ulasan:

ika berkata...

mcm best jer...nak itot..

Suara Hati Ini.... berkata...

mmg best..jom er..mai langkawi..:)

Ulya berkata...

haritu p langkawi , tak sempat pun p telaga tujuh ni :(

takpe2 , lain kali boleh p lagi .

InsyaAllah , pnjang umur smpailah nnty :)

Suara Hati Ini.... berkata...

ulya:oo..xpe..nnt dtg er..best ..juz air terjun dia mcm extreme sket

Klik Kat Cini