Halaman

Blog Yang Comey, Hensem dan Cantik..:)

Followers

Rabu, 23 Jun 2010

Sikit2 lama2 jadi Gunung!!! (bekalan time kawin nnt)

Ok..post kali ini adalah bertujuan untuk nasihat jangka masa panjang...

  1. Korang pernah simpan duit x?
  2. Bila kali terakhir anda menyimpan duit?
  3. Bila kali terakhir anda memasukkan duit ke dalam akaun bank anda?
  4. Bila kali terakhir anda mengeluarkan duit dari akaun bank anda?(maksud yang lain dgn soklan diatas)
  5. Bila kali terakhir anda meminta duit dari orang lain?(parent or sape2)
Hah..jawab la..jawab jgn x jawab...(renung2kan)

mungkin ada yang menjawab "pernah", "masa kecik dulu","time sekolah" atau pun "xpernah menabung pun".

Sape2 yang dah stop menabung or xpernah menabung(bajet harta mak bapak dia leh tampung idup wat selama2nya la 2..ops terkutuk lak....), eloklah renung2kan apa yang saya nak ckp kat cni...

X dinafikan, aku ni pun spesis yang boros gak(sejenis spesis yang masih lagi tidak terancam kepupusannya)...Tp2....tpkan..aku ni pun kaki menabung gak....Sbb, sbbnye kan, aku fikir :

  1. Sampai bila kita nak bergantung ngn org lain..
  2. apa2 je leh jadi masa depan..kita hanya merancang,DIA yang menentukan..
  3. Byk lagi aku nk beli masa depan, so, kena la kena kumpul dari muda...(kete ferrari kot..hehe)
  4. Sikit-sikit, lama-lama jadi "gunung"...
  5. kalo xsimpan duit, nnt aku bli yang bukan2...membazir je...
  6. Bersakit-sakit dahulu, bersenang2 kemudian...
Dulu time lepas SPM, aku tgk semua kawan2 aku keje..aku pun keje gak(sebulan je la..hehe).. Lepas dapat gaji, mak ai..bukan main boros lagi "mereka-mereka" itu..beli macam gaji 10 juta sebulan je...Tukar hp la, beli moto baru la, beli yang tu, borong yang tu, beli yang ni....Beli barang mcm esok lusa dah x leh beli dah..lepas 2, tgh bulan mula la "slow" skt.....

Aku ingt lagi, gaji 1st aku keje ari tu, aku dapat dalam RM500 gak la...pas2, sebelum dapat gaji lagi, akak aku yang "singa" tu dah "mengaum" dah...."hang dapat je duit nnt, simpan lu, jgn nak joli2 je....simpan untuk matrik nnt"....jadi, aku kena la simpan siap2 RM200 sebelum membelanjakan gaji itu(dalam keadaan terpaksa gak la)...Lepas masuk je matrik, dah xda makan free macam kat asrama dulu, duit RM1000 je 1 sem..huhu....xcukup beb...duit gaji dulu pun da RM200 je...xcukup gak(borosnya aku)..last2 minta duit kat my daddy gak..huhu..tu la, dulu boros sgt...simpan la byk sikit....beli barang merepek2...Ko ingt ko tu anak Dato' ke....


Duit yang kita simpan dulu masa kecik(bagi sape2 yang menyimpan saja la) leh digunakan time terdesak2 waktu sekrg ni....Rugi x menabung byk2 masa kecik dulu kan....kalo betul menabung masa kecik dulu dah leh dapat RM20,000 kan..(wah, dah lepas duit kawin ni..hehe)..Nasib baik la saya ini seorg perempuan...Kalo x, pening pale nak fikir pasal duit kawin lagi...perghhh, ingt senang ke nak cari duit kawin, bukan nak guna duit time korg angkat nikah, bersanding tu je...nk guna selamanya beb...ingt senang ke nak bagi makan anak dara org....ish3..susah2......cik abang dah simpan duit ke nk kawin????wik2...


Konsep menabung aku sekarang ni, aku simpan duit syiling..dapat je duit syiling, sori la aku nak bagi kat mana2 kedai..haha..aku akan "menjatuhkan" duit itu dlm tabung "TIGER" aku....(xpenuh2 pun tabung2 tu..huhu..bila la nak penuh)...kalo penuh tabung tu, leh dapat 2-3 ratus beb..(pengalaman menabung masa kecik lu)...



Ni merupakan antara cara nak menabung..
Type A :Belanja lu...pastu kalo ada lebih, baru menabung.
Type B:Simpan lu, kalo da lebih baru belanja...
Bagi aku, dua2 cara ni ok, tp type B lebih stabil la.....
Sikit masa lagi aku akan gunakan cara type B ni...so, kawan2, jgn nk ajak saya joli2 sgt ye....harap maklum... :)


"Saya xkawin lagi, wat pe fikir jauh sgt"...pleaz jgn berfikir dlm kotak fikiran yang begitu sempit sekali ye....jgn menyesal dikemudian hari...jgn sampai kena kat diri sendiri baru nak terduduk... Ni pengalaman saya sendiri ye, eh silap lak,(hehe) pengalaman kawan kpd kawan si'dia' punya kawan(berapa byk kawan da..), menyesal x kesudah, kesian xleh nak byr yuran sekolah anak yang x sampai RM100(sekarang ni yuran sekolah dah x semahal waktu dulu2..xaci tul)...saat tu, nk pinjam pun kena wat muka tebal....


Kenal simbol ni....kenal x..tipu la kalo x kenal...hah,sapa yang ambik pinjaman PTPTN....1 sem dapat bape ribu...wah..dngr je perkataan ribu mcm byk je kan..kan2...Tp ingtlah anda, itu hanyalah pinjaman..saya ulang ..PINJAMAN...kalo kita pinjam maknanya,kita kena byr blk kan...hah, so, jgn la boros sgt..nnt dah pegang duit sendiri xpe la kalo nk boros2 sket...ni x, awal sem boros mengalahkan PTPTN tu bapak ko yang punya, dah akhir sem your daddy la yang jadi mangsa..mcm la daddy korg tu cop duit kan(terkena kat diri sendiri ni..hehe)....

p/s: xrugi pun kumpul duit dari sekarang...kesannya untuk jangka masa panjang....apa2 pun leh jadi...

3 ulasan:

Kamarul berkata...

nak mendptkan berat badan ideal di samping tambah pendapatan?

sila lah ke blog sy

Product terhangat di pasaran, murah dan berkesan

RX Lite

Sharinginfoz berkata...

memang betul tu, sikit-sikit lama2 banyak le

Suara Hati Ini.... berkata...

kamarul:ok..tq
sharinginfoz:kumpul duit untuk kawin..haha(kecik2 dah gatai)

Klik Kat Cini