Halaman

Blog Yang Comey, Hensem dan Cantik..:)

Followers

Rabu, 21 Julai 2010

UPSR dan PMR..Perlu ke dimansuhkan?

Sekarang ni semua kecoh membahaskan tentang pembubaran UPSR dan PMR...

Ada yang mengatakan positifnya dan tak kurang yang menentang pembubaran ini....

Secara logiknya, perlu ke dimansuhkan...?

Bagi pendapat saya, of coz la saya akan menentang pembubaran ini..

Ok..to me, kalo nak mansuhkan PMR xpe, tp, apa relevannya untuk membubarkan UPSR...

Mereka mansuhkan PMR dan jalankan SPM bagi pelajar tahun 4, tp sudah cukup bersediakah pelajar di Malaysia untuk menhadapai exam sebesar itu di usia yang masih belum matang?

Saya dah dengar pendapat ramai pihak..Antaranya:

  1. Mereka bubarkan UPSR dan PMR untuk evolusi pembelajaran baru.
  2. Pelajar xkan bersungguh2 untuk belajar jika xda exam besar mcm ni.
  3. Jika UPSR dibubarkan, mcm mana pemilihan pelajar sekolah rendah akan dinilai untuk ke sekolah menengah.
  4. Selain pelajar, guru juga x bersemangat untuk mengajar(pengakuan guru sendiri).

Secara kesimpulannya, mcm tu la yang diperkatakan...

Ok, mmg kalo kita belajar, seharusnya mestilah xberlandaskan exam semata2,kita belajar untuk mendapatkan ilmu dan beramal..tp, adakah semua org berfikiran sedemikian...

Nota dikaki: kesimpulan saya, masih logik lagi jika PMR dimansuhkan, tp tidak bagi UPSR.

Pendapat anda bagaimana?

6 ulasan:

Hariz berkata...

Tidak Setuju Sama Sekali!!!!!
FULL STOP!!!!!

Rahsia Khusyuk dalam Solat

Mr. J pengeRindu berkata...

kalau SPM sahaja.. lama23 tak lakulah sijil SPM..


" Info + Cinta + Rindu + 18sx" = www.pengeRindu.com

Suara Hati Ini.... berkata...

Hariz:xsetujukan.. :)
rindu:btl tu

kaka berkata...

Tak setuju..
nak blaja pon takda semangat..
huhu..

health-beauty-slimming berkata...

X PATUT DI MANSUHKAN,NANTI BUDAK2 X SERIUS DALAM BELAJAR.

Suara Hati Ini.... berkata...

kaka & miss health: btl2...xsokong langsung

Klik Kat Cini